fbpx

Blog

5 trucjes waardoor ik productiever ben gaan werken

01/02/2022

Welkom in 2022, waarom het helemaal gaat om persoonlijke ontwikkeling. In 2021 ook al overigens, daarom las ik onder andere deze boeken, maar laten we die trend lekker voortzetten! Want je wordt er nooit slechter van om meer uit je even te halen, ook niet als ondernemer. Juist niet als ondernemer! Want als je productiever weet te werken, heb je meer tijd voor je privéleven.

Laat ik vooropstellen dat Nooit meer te druk van Tony Crabbe een van de beste ‘zelfhulpboeken’ is die ik heb gelezen. Ik heb daar echt wel wat dingen uitgevist die ik nu toepas. Daarnaast was ook de Helweek van Meetings in de Sun, die ik in oktober volgde, heel interessant en leerzaam. Deze 5 simpele trucjes pas ik nu dagelijks toe, waardoor ik m’n to do’s er doorheen ram!

3 to do’s per dag

Hoe lang is jouw lijstje met to do’s? Waarschijnlijk pittig lang. Als je ze überhaupt helder hebt.. :-). Veel mensen hebben hun lijstje in de bovenkamer opgeslagen, denken ze, en vaak is hij ellenlang. Laten we eerlijk zijn; dat werkt niet echt.

Ik heb nog maar 3 to do’s per dag. Dat betekent niet dat ik daarna m’n laptop dicht doe hoor, maar dan heb ik wel de grootste en belangrijkste dingen voor die dag afgevinkt. Ik schrijf elke zondag op wat er op m’n planning staat en elke dag pak ik er 3 uit die ik echt gedaan moet of wil hebben. Door die concrete focus werk je veel doelgerichter!

Werken op momenten dat je productief bent

Een van de redenen waardoor ik wilde ondernemen, was omdat ik me niet goed thuis kon voelen in het kantoorleven. En dan met name het hele 9 tot 5 gebeuren. Meetings worden steevast in de ochtend gepland, zodat je “de rest van de dag ermee aan de slag kunt”. Maar guess what; juist in de ochtend ben ik superproductief! Wegwezen met die meetings, ik wil gewoon lekker knallen in m’n viiibe.

Dat doe ik nu dus. Als ondernemer vul ik mijn eigen dagen en ik weet onderhand heel goed wanneer ik productief ben. Vroeg in de ochtend, eind van de middag en ’s avonds. In de middag ga ik dus vaak lekker wandelen en de natuur in. Ik kan mezelf wel verplichten achter de laptop te gaan zitten, maar dan komt er niets uit handen en beweging is ook belangrijk.

Een mooie challenge dus; ontdek eens op welke momenten jij productief bent en probeer je to do’s op die momenten in te plannen.

Begin gewoon

Iets uitstellen doen we vaak als we niet weten waar we moeten beginnen. Een taak kan zo groot lijken, dat je simpelweg nergens het startpunt weet te vinden. Het resultaat? Je zit zo 2 uur naar je scherm te staren en een beetje onnozele mailtjes te beantwoorden.

Hier is een hele simpele oplossing voor; ‘gewoon’ beginnen. Pak wat relevante documenten erbij, lees een artikel online over de taak. Probeer niet de start te vinden, maar kom er gewoon in. Wedden dat je vanzelf structuur begint te geven? Tada!

Werk niet altijd reactief

Wat doe jij als je een mailtje ontvangt? Waarschijnlijk open je hem vrij snel en ga je meteen aan de slag. Al is het een korte reactie. Niet slim! Dit haalt je namelijk uit je flow. De inbox is een van grootste afleidingen. Had ik ook altijd hoor; tijdens het thuiswerken kreeg ik te horen dat, als ik niet snel genoeg reageerde op een mailtje, ze ervan uitgingen dat ik niet aan het werk was. Wat? Als ik supergefocust aan het werk ben, hou ik m’n mail toch helemaal niet in de gaten?! Daar valt dus nog wat in op te voeden.. ;-). Anyway; zorg dat je niet reactief werkt. Trek je eigen plan en plan tijd in om reactief te zijn, a.k.a. die mailbox weg te werken. En dat geldt ook voor al die vragen aan je bureau; die kunnen vast ook een uurtje later.

Schrijf je planning op

Want werkt die Google/Apple agenda wel echt? Met al die overlappende afspraken, vakanties van je partner en herinneringen? Daar word je toch helemaal gek van. Ik kocht deze planner van de Happinez, waarin ik elke dag per uur mijn planning in kwijt kan. Ik geef elke week daarin ook een thema, om in de juiste vibe te komen. De Structuurjunkie Planner is trouwens ook vaak geliefd. Plus, door op de schrijven, denk je veel bewuster na over wat je precies gaat doen.

Ik ben heel benieuwd wat jij doet om productiever te werken en of deze tips je helpen. Laat het dus vooral weteneeeee

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Articles

more from us

productiviteit human design

3 inzichten in je productiviteit dankzij Human Design

Productiviteit is high topic de laatste jaren. Overal om je heen zie je boeken, cursussen en webinars die je beloven productiever te gaan werken. Tuurlijk, ik heb ook wel eens mijn tips gedeeld, maar dat betekent niet dat ze ook voor jou werken. Iedereen is namelijk anders! Dat content batchen voor de een wel werkt en voor jou niet, is oke. Dat focusuren voor jou niet werken, is oke. Dat mag je echt accepteren! Ook in jouw Human Design kun je veel inzichten halen die jou meer vertellen of je productiviteit en op welke manier werken bij jou past. Ik neem 3 onderdelen van je chart met je door! Root centrum Je Root centrum is een héle belangrijke in hoe jij werkt. Je root centrum gaat namelijk over je agressie, adrenalina en jawel, stress! En stress en productiviteit hangen nauw samen. Als je een gedefinieerde root hebt, heb jij een vrij stabiele manier van met stress omgaan. Jij panikeert niet zo als er ad-hoc iets moet gebeuren ;-). Voor je productiviteit kun je die continue, gezonde stress het beste gebruiken door deadlines te stellen. Jij zorgt er namelijk wel voor dat het op de deadline af is, any way around! Is jouw root ongedefinieerd? Dan wil je jezelf vooral veel tijd geven om een klus af te ronden. Strakke deadlines werken voor jou niet altijd, dus zet hem voor jezelf een paar dagen eerder. Daarnaast ben je ook gevoeliger voor energie uit dit centrum van buitenaf. Mensen met een gedefinieerd centrum kunnen jou een flinke lading stress bezorgen zonder dat dat nodig is! Leer om daar een scheiding tussen te maken: welke stress is van jou en welke neem je over van de ander? Sacral centrum Een definieerd Sacral centrum hebben alleen Manifesting Generators en Generators. Zij zijn degenen die

Read More »

Een duurzamere thuiswerkplek met een Stoov

Nu ik fulltime freelancer ben, heb ik aardig moeten zoeken naar m’n ideale thuiswerkplek. Vorig jaar hebben we wel de waskamer omgetoverd tot een fijn, klein kantoortje, maar dat wil niet altijd. Ohja, en het is soms een vrieskist. Het kamertje is niet warm te krijgen en de stookkosten zijn ook niet echt gunstig gezind deze dagen. Daarom kreeg ik onder de kerstboom een Stoov Big Hug cadeau, om toch warme billetjes te houden tijdens het werken. Wat is Stoov? Stoov zag ik al vaker voorbijkomen bij freelancers en via advertenties. Hun motto: “we warm people, not the planet.” Dan ben ik natuurlijk al verkocht. Stoov verkoopt comfortabele, verwarmde items voor in je huis. Kussen, hoezen, zelfs je hond wordt bediend door deze webshop. En wat research levert ook op dat een deel van hun producten worden gemaakt in een sociale werkplaats, dat alles te vervangen of te recyclen is en dat ze samenwerken met een bedrijf dat bomen plant in Tanzania. That’s what I love.  Kachel uit, Stoov aan Met Big Hug (de Woolly versie) ben ik in het bezit van een zachte, verwarmde stoelhoes die gewoon op accu kan werken. Dus de kachel kan uit, de Stoov aan en ik heb een warme zitplek om te werken! Wat aardig welkom is, want met typen beweeg je niet héél veel, kan ik je vertellen… Hij heeft drie standen; ik laat hem vaak even warm worden op de warmste stand en zet hem vervolgens op de laagste. Dan is het net goed om lekker mee te werken. Ingewikkeld in een fleecekleed zat ik altijd aan de eettafel (m’n vriend noemde me Karbonkel), maar ik kan in ieder geval weer lekker boven zitten. Dat kleedje.. daar heb ik nog wat verlatingsangst mee.  Hoeveel het nu echt scheelt met de stookkosten? Durf

Read More »

Marketing volgens Human Design: dit is waarom

Als je iets verkoopt, doe je marketing. Dat is vrijwel onvermijdelijk, want mensen moeten wel weten wat jij doet of verkoopt, waar en hoe. Klanten komen niet aanwaaien, helemaal niet in een tijdperk waarin iedereen elk kanaal kan inzetten voor marketing en communicatie, en waarin we een vette informatie ‘overload’ hebben. De een gaat dit makkelijker af dan de ander. Voor veel ondernemers is het een doorn in het oog; het kost teveel tijd, maakt je vooral gefrustreerd en die resultaten? Tja, die waren nou ook niet echt wat je verwachtte. Vanaf dat punt kun je twee kanten op. De eerste is om het uit te besteden. Daar schreef ik eerder al dit blog over. Het scheelt je veel tijd en gedoe, maar vraagt ook een investering en niemand lukt het om 100% jouw unieke verhaal door te vertalen. Een andere optie is om het zelf te doen, maar dan op een manier die bij jou past. Human Design kan marketing voor jou vele malen makkelijker én succesvoller maken! Wat is Human Design? Human Design is een ‘new age’ praktijk die je veel zelfinzicht geeft en is gebaseerd op jouw geboorteplaats, -datum en -tijd. Het is een combinatie van onder andere astrologie, kwantumfysica, kabbalah (Tree of Wisdom) en I-Ching. Het was Ra Uru Hu die het uiteindelijk vanuit Sedona in de VS vastlegde en deze theorie de wereld in bracht. Er zijn vijf typen; Manifestor, Manifesting Generator, Generator, Projector en Reflector. Je chart bestaat uit negen energiecentrums, waardoor jij weet hoe je jouw energie kunt inzetten. Daarnaast brengt deze je een persoonlijke strategie en een manier van beslissingen nemen. Als jij je chart volgt, kun jij in volle potentie floreren. Jouw Human Design is een blauwdruk van wie jij bent als persoon. Je bewuste kant én onbewuste kant. Hoe jouw

Read More »