fbpx

Blog

Wat is Human Design?

24/03/2022

Als je me volgt op Instagram, dan heb je het al héél vaak voorbij zien komen: Human Design. Het is een tool die ik veel gebruik in m’n business, om ondernemers dichter bij zichzelf te laten komen en meer zelfinzicht te geven. Maar wat is Human Design nu eigenlijk en hoe gebruik je het in je voordeel? 

Waar Human Design is begonnen

Het systeem is rond 1987 uitgevonden door de Canadees Ra Uru Hu, die in 2011 is overleden. Tijdens zijn verblijf in Ibiza volgde hij een innerlijke stem, die hem uiteindelijk de basis van Human Design deed ontwikkelen. De 25 jaar daarna heeft hij z’n leven gewijd aan deze mooie, bijzondere tool. Sindsdien is het eigenlijk steeds groter geworden en pakt het systeem steeds meer interesse van over de hele wereld. 

Het enige wat jij nodig hebt om te starten met Human Design, is je geboorteplaats, -datum en -tijd. Net als je horoscoop is het gebaseerd op de stand van planeten op het moment dat jij in de buik zat! Human Design is een combinatie tussen verschillende ‘spirituelere’ wijsheden zoals de chakraleer, I-Ching en Kabbalah (Tree of Wisdom) en wetenschappelijke data uit astronomie en kwantumfysica. In jouw unieke chart is alles (in)direct terug te lezen en het komt echt tot de kern van wie jij als persoon bent.

Mandala The Science of Differentitation
Bron: Jovian Archive (https://www.jovianarchive.com/Human_Design/What_is_it)

Hoe ga je aan de slag met Human Design?

Online is ontzéttend veel informatie te vinden over deze tool. Begrijpelijk, want het is ook reuze interessant. Wel is elk stukje informatie weer net een stukje anders dan de ander en daarbij komt ook dat veel heel Amerikaans is, dus daar moet je van houden. 


Wil je beginnen met het snappen van je design, dan kun je kiezen om dit met mij te doen in de vorm van een reading. Wil je liever zelf aan de slag, begin dan met het maken van je eigen chart via bijvoorbeeld myhumandesign.com. Hij komt er zo uit rollen! Verdiep je vervolgens eerst in je energietype, strategie en autoriteit. Dit zijn de ‘big 3’ van Human Design. Staar je dus niet blind op al die vakjes en cijfertjes, want die komen pas later in jouw proces.

De Big 3: Type, Strategie en Autoriteit

Om je chart te snappen en to make sense of it, moet je dus eerst je type, strategie en autoriteit goed onder de knie hebben. 

Je energietype geeft aan hoe jouw energie gemanaged wordt. 

Je strategie vertelt je hoe jij door het leven mag bewegen, met welke strategie je alles in het leven benaderd en je laat leiden.

Je autoriteit is jouw beslissingsproces. Hoe reageer jij op alles wat op je heen gebeurt? Hoe maak jij keuzes die bij je passen zonder achteraf spijt te hebben? 

Al deze onderdelen staan vermeldt bij je chart. Je kunt aparte ‘lessen’ aanschaffen via My Human Design, een reading met mij doen, maar een roadtripje door Google brengt je ook al ver. 


Let wel op dat Human Design een binair systeem is, dat betekent dat het bestaat uit 0 en 1. Veel websites highlighten alleen de ‘zonnige’ kant, de positieve zaken van een onderdeel. Alles heeft echter ook een schaduwkant, waarbij de mindere kant wordt belicht. Onthou dus altijd dat alles twee kanten heeft.

 

Kom je iets tegen waarin jij je totaal niet herkend of wat niet resoneert? Dat kan! Jouw chart is gebaseerd op wie jij bent in de kern. Zodra jij geboren wordt, word je echter beïnvloedt door van alles om je heen. Ideeën en perspectieven van je ouders, meningen op school, verwachtingen van de maatschappij. Al deze dingen hebben in bepaalde mate invloed op je, je past je er een soort van op aan. Je bouwt misschien muren, of duwt bepaalde kanten van jezelf weg. Herken je jezelf niet in een deel van je chart, ga dan eens goed graven in je verleden. Probeer uit te vinden of jij op dat gebied op een bepaalde manier beïnvloed bent en probeer eraan te werken. Laat ideeën van de buitenwereld los en ga op ontdekking naar je echte jij. Dat is wat Human Design je brengt. 

In m’n business combineer ik Human Design veel met marketing & content. Meer weten daarover? Dan vind je dit blog interessant!

Boeken over Human Design

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Articles

more from us

productiviteit human design

3 inzichten in je productiviteit dankzij Human Design

Productiviteit is high topic de laatste jaren. Overal om je heen zie je boeken, cursussen en webinars die je beloven productiever te gaan werken. Tuurlijk, ik heb ook wel eens mijn tips gedeeld, maar dat betekent niet dat ze ook voor jou werken. Iedereen is namelijk anders! Dat content batchen voor de een wel werkt en voor jou niet, is oke. Dat focusuren voor jou niet werken, is oke. Dat mag je echt accepteren! Ook in jouw Human Design kun je veel inzichten halen die jou meer vertellen of je productiviteit en op welke manier werken bij jou past. Ik neem 3 onderdelen van je chart met je door! Root centrum Je Root centrum is een héle belangrijke in hoe jij werkt. Je root centrum gaat namelijk over je agressie, adrenalina en jawel, stress! En stress en productiviteit hangen nauw samen. Als je een gedefinieerde root hebt, heb jij een vrij stabiele manier van met stress omgaan. Jij panikeert niet zo als er ad-hoc iets moet gebeuren ;-). Voor je productiviteit kun je die continue, gezonde stress het beste gebruiken door deadlines te stellen. Jij zorgt er namelijk wel voor dat het op de deadline af is, any way around! Is jouw root ongedefinieerd? Dan wil je jezelf vooral veel tijd geven om een klus af te ronden. Strakke deadlines werken voor jou niet altijd, dus zet hem voor jezelf een paar dagen eerder. Daarnaast ben je ook gevoeliger voor energie uit dit centrum van buitenaf. Mensen met een gedefinieerd centrum kunnen jou een flinke lading stress bezorgen zonder dat dat nodig is! Leer om daar een scheiding tussen te maken: welke stress is van jou en welke neem je over van de ander? Sacral centrum Een definieerd Sacral centrum hebben alleen Manifesting Generators en Generators. Zij zijn degenen die

Read More »

Een duurzamere thuiswerkplek met een Stoov

Nu ik fulltime freelancer ben, heb ik aardig moeten zoeken naar m’n ideale thuiswerkplek. Vorig jaar hebben we wel de waskamer omgetoverd tot een fijn, klein kantoortje, maar dat wil niet altijd. Ohja, en het is soms een vrieskist. Het kamertje is niet warm te krijgen en de stookkosten zijn ook niet echt gunstig gezind deze dagen. Daarom kreeg ik onder de kerstboom een Stoov Big Hug cadeau, om toch warme billetjes te houden tijdens het werken. Wat is Stoov? Stoov zag ik al vaker voorbijkomen bij freelancers en via advertenties. Hun motto: “we warm people, not the planet.” Dan ben ik natuurlijk al verkocht. Stoov verkoopt comfortabele, verwarmde items voor in je huis. Kussen, hoezen, zelfs je hond wordt bediend door deze webshop. En wat research levert ook op dat een deel van hun producten worden gemaakt in een sociale werkplaats, dat alles te vervangen of te recyclen is en dat ze samenwerken met een bedrijf dat bomen plant in Tanzania. That’s what I love.  Kachel uit, Stoov aan Met Big Hug (de Woolly versie) ben ik in het bezit van een zachte, verwarmde stoelhoes die gewoon op accu kan werken. Dus de kachel kan uit, de Stoov aan en ik heb een warme zitplek om te werken! Wat aardig welkom is, want met typen beweeg je niet héél veel, kan ik je vertellen… Hij heeft drie standen; ik laat hem vaak even warm worden op de warmste stand en zet hem vervolgens op de laagste. Dan is het net goed om lekker mee te werken. Ingewikkeld in een fleecekleed zat ik altijd aan de eettafel (m’n vriend noemde me Karbonkel), maar ik kan in ieder geval weer lekker boven zitten. Dat kleedje.. daar heb ik nog wat verlatingsangst mee.  Hoeveel het nu echt scheelt met de stookkosten? Durf

Read More »

Marketing volgens Human Design: dit is waarom

Als je iets verkoopt, doe je marketing. Dat is vrijwel onvermijdelijk, want mensen moeten wel weten wat jij doet of verkoopt, waar en hoe. Klanten komen niet aanwaaien, helemaal niet in een tijdperk waarin iedereen elk kanaal kan inzetten voor marketing en communicatie, en waarin we een vette informatie ‘overload’ hebben. De een gaat dit makkelijker af dan de ander. Voor veel ondernemers is het een doorn in het oog; het kost teveel tijd, maakt je vooral gefrustreerd en die resultaten? Tja, die waren nou ook niet echt wat je verwachtte. Vanaf dat punt kun je twee kanten op. De eerste is om het uit te besteden. Daar schreef ik eerder al dit blog over. Het scheelt je veel tijd en gedoe, maar vraagt ook een investering en niemand lukt het om 100% jouw unieke verhaal door te vertalen. Een andere optie is om het zelf te doen, maar dan op een manier die bij jou past. Human Design kan marketing voor jou vele malen makkelijker én succesvoller maken! Wat is Human Design? Human Design is een ‘new age’ praktijk die je veel zelfinzicht geeft en is gebaseerd op jouw geboorteplaats, -datum en -tijd. Het is een combinatie van onder andere astrologie, kwantumfysica, kabbalah (Tree of Wisdom) en I-Ching. Het was Ra Uru Hu die het uiteindelijk vanuit Sedona in de VS vastlegde en deze theorie de wereld in bracht. Er zijn vijf typen; Manifestor, Manifesting Generator, Generator, Projector en Reflector. Je chart bestaat uit negen energiecentrums, waardoor jij weet hoe je jouw energie kunt inzetten. Daarnaast brengt deze je een persoonlijke strategie en een manier van beslissingen nemen. Als jij je chart volgt, kun jij in volle potentie floreren. Jouw Human Design is een blauwdruk van wie jij bent als persoon. Je bewuste kant én onbewuste kant. Hoe jouw

Read More »