Je marketing uitbesteden klinkt vaak simpel, maar dat is het niet altijd. Het duurt even voordat je iemand hebt gevonden die je snapt, je moet een workflow vinden en het is gewoon retespannend om de touwtjes uit handen te geven. Je bedrijf is immers jouw kindje. Voor veel ondernemers is het dé oplossing; geen omkijken meer naar marketingzaken en focussen waar je wél goed in bent. Maar wat werkt voor jou?
Wanneer je je communicatie uitbesteed
Als je een drukbezet ondernemer bent en je he-le-maal niet wilt bezighouden met al die poespas op je social media, kun je het uitbesteden. Je hebt tal van social media managers die alles voor je uit handen nemen; ze kunnen foto’s voor je maken, schrijven je copy, voeren je community management uit en houden zo je kanalen actief. Vaak kunnen ze ook een blogje voor je schrijven (een win voor je vindbaarheid) en veel coördineren. Alles wat ze nodig hebben, halen ze op bij jou. Dat is dus ook eigenlijk jouw voornaamste taak als je je marketing uitbesteed: zorgen voor voldoende input. Verder red zo’n social media expert zich wel!
En dat kan echt heerlijk zijn. Als jij de controle over je kanalen los kunt laten en je niet wilt bezighouden hiermee, is dit een goede optie. Je bespaart veel tijd.
Het belangrijkste is dat je een freelancer vindt die op dezelfde golflengte als jij zit. Die snapt wat er in jouw koppie omgaat en dit kan vertalen naar jouw kanalen. Jij bent immers degene waarbij mensen willen komen! Ik vind het zelf altijd heel jammer als je in content kunt zien dat de ondernemer het niet zelf heeft geschreven. Dat kun je zien door bijvoorbeeld het verschil tussen schrijven en praten (op Stories bijvoorbeeld). Je tone of voice en uitstraling moet bij uitbesteding gelijk blijven. Dat is de uitdaging.
Hoeveel kost het om je social media uit te besteden?
Dat verschilt natuurlijk per freelancer. Een social media manager heeft, afhankelijk van de ervaring, vaak een uurtarief tussen de €50 en €75 euro excl. btw. Ga uit dat deze persoon minimaal 2 uur per week nodig heeft om jouw kanalen te beheren en dan heb ik het niet over fotografiesessies en het schrijven van blogs.
Ik raad je ook aan om te vragen om een maandelijkse rapportage. Je wilt natuurlijk wel zien wat je investering oplevert en of er een stijgende lijn in zit.
Liever de touwtjes in eigen handen?
Maar misschien vind je social media juist wel superleuk om zelf te onderhouden! Maak je zo nu en dan een Reel, plaats je leuke posts wanneer je tijd hebt en als je inspiratie hebt, knal je er een blog uit waarin je je kennis deelt. Je houdt zo de controle in eigen handen. Ik ben daar groot van fan; jij kan jouw eigen verhaal het beste vertellen. Zelfs de beste social media manager kan dat niet op jouw manier!
De grootste valkuil in dit geval is het gebrek aan een plan. Ik ben absoluut geen voorstander van Instagrampods, gouden formules en “als je dit doet krijg je 10K volgers binnen een maand”. Oh, en ik ga het niet eens hebben over het kopen van volgers. Het klinkt altijd verleidelijk, maar doe het gewoon niet, deal?
Maar een plan is wél handig.
Waarom? Het geeft je rust, structuur en consistentie. Jij hebt duidelijkheid in je hoofd, maar met een plan wordt het voor jouw volger ook duidelijker wat jij doet.
En zo’n plan hoeft overigens helemaal geen 20-kantjes-tellende aanpak te zijn, met hoeveel posts je per week moet plaatsen, welke hashtags erbij moeten en dat je ook nog ‘even’ een Reel in elkaar moet zetten. Nee, zo’n strategie komt namelijk simpelweg vanuit jouw hart.
Oke, maar hoe fix ik dat dan?
Als je het tot hier hebt geschopt, overweeg je om zelf je social media in beheer te houden. En zoals ik al zei, hoef daar geen krankzinnige strategie tegenover te staan. Deze blog gaat daar niet over, maar ik wil je wel wat handvatten geven;
- Je hebt geen duur Adobe Photoshop programma nodig; Canva biedt jou alle visuele opties om aantrekkelijke posts te maken.
- Je hebt ook geen betaalde planningstools nodig. De Creator Studio van Facebook laat je plannen op Facebook en Instagram, Pinterest, Twitter en je blog hebben allemaal een eigen planningsfunctie. Dat zijn de grootste al getackeld.
- Veel volgers zijn niet belangrijk. Het gaat erom dat degenen die jouw volgen, geïnteresseerd zijn in wat jij doet en dus de waarde van jouw content erkennen. Heb je veel meer aan dan duizenden lozen volgers.
- Continu en consistent aanwezig zijn twee verschillende dingen ;-).
Of wil je iets er tussenin?
Twijfel je nog tussen uitbesteden of zelf doen? Bekijk dan eens mijn Content Membership.
Je houdt de touwtjes in eigen handen, maar ik ben wel je steun en toeverlaat als het aankomt op ideeën, spelling, controles, inspiratie en noem maar op. Je steunpilaar, taalidioot en cheerleader. Een keer per maand hebben we een deepdive en de rest van de tijd sta ik via Voxer voor je klaar.