Standaard zet ik mijn wekker om 06.00 uur, ook op zaterdag. Simpelweg omdat ik alles uit m’n dag wil halen en dan heb ik lekker nog even de tijd om de sportschool op te zoeken. Mensen staren me altijd een beetje aan als ik ben doorgedraaid (al is dat stiekem wel een standaard gegeven). Als freelancer is het natuurlijk heel aantrekkelijk om lekker pas 10.00 uur aan het werk te gaan en geloof me, dat doe ik soms ook wel. Maar ik vind het gewoon oprecht zonde van m’n dag als ik dan eindelijk eens m’n bed uit rol en moet bepalen of m’n ontbijt onderhand niet al in de categorie ‘lunch’ valt. Ik ben nou eenmaal een ochtendmens en zo kun jij er ook één worden!

1. Gun jezelf wat tijd om wakker te worden

En daarmee bedoel ik niet dat je drie uur lang moet gaan snoozen, want dan lig je om 10.00 uur nog horizontaal. Laat ik het ‘actief wakker worden’ noemen. Rek je even lekker uit, voel hoe je spierpijn die dag is geef jezelf even tien minuten om rustig aan het licht te wennen. Soms vind ik het ook lekker om even in bed te gaan zitten, een boek erbij te pakken of even door m’n social te scrollen. LET OP: áls je je telefoon pakt, mag je NIET je mail openen of iets werkgerelateerds doen! Daarom zou ik je telefoon nog even laten liggen als je van jezelf weet dat je dat moeilijk vindt.

2. Knal niet meteen je laptop aan

Ontbijt eerst rustig. Lees de krant. Scroll door je Facebook timeline of kijk even één aflevering van een serie die een halfuurtje duurt (als je de discipline hebt om er niet direct vijf te kijken). New Girl of Modern Family is een lekkere wakkerworder! Zorg dat je hoofd op gang is, want anders ga je echt de komende uren de motivatie niet vinden en zit je voor niks naar een opdracht te staren. En vooral: eet NIET je ontbijt achter je laptop!

3. Ga sporten

Dan zit je daar niet de rest van de dag tegenaan te hikken. Je gaat misschien iets later aan het werk, maar ’s ochtends sporten vind ik ook meetellen als productief! Dan hoef je ’s middags je werkt niet te onderbreken en kun je ’s avonds lekker op de bank zitten of nog doorwerken. Want kom op, wie heeft nou niet regelmatig de gedachte ‘shit, nu moet ik straks nog sporten…’. Op ‘sportdagen’ sta ik om uiteindelijk 07.30 in de gym, dan ben ik rond 09.00 weer thuis en zet ik mezelf vanaf 10.00 uur aan het werk. Als het nodig is, werk ik dan eventueel ’s avonds nog een uurtje. En een hele dag roerloos achter een laptop is nou ook niet alles..

En hier ook weer de LET OP: open tijdens het sporten NIET je mail. Je mag er voor het sporten best even doorheen scrollen om te kijken of er niks urgents is, maar als je ziet dat er een waslijst werk voor je klaarligt, ben je ook niet gefocust met je sport bezig.

4. Trek normale kleding aan

Het is natuurlijk ook onwijs aantrekkelijk om lekker in je pyjama te blijven hangen als je de deur niet uit hoeft. Lekker slobberig, niemand die je ziet. Toch heeft dat invloed op je mindset. Kleed jij je op z’n zondags, dan voel je je ook op z’n zondags. Ofwel: productief word je er niet van. Doe normale kleding aan die je anders naar je baan zou aantrekken, je zult je een stuk frisser en opgewekt voelen! Een lekkere douche helpt hier natuurlijk ook mee. Tip voor de sporters: een sportbh zit véél comfortabeler dan een normale!

5. Luister naar je lichaam

Soms heb je ook dagen dat het gewoon even niet lukt. Dat je een slechte nacht hebt gehad en gewoon voelt dat je nog even een uurtje langer nodig hebt. Geef je lichaam die signalen, gun het jezelf dan ook om je nog even om te draaien en je rust te pakken. Luisteren naar je lichaam is en blijft the key! Rust pakken, even een pauze, een blokje om: alleen op die manier kom je een drukke werkdag pas echt door.

Waar loop jij tegenaan in de ochtend als je moet werken? Of wat zijn jouw tips om nog productiever te zijn?

 

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *