“Oh, mag je weer op vakantie”, “heb je nog een assistent nodig?”, “Pff, jij hebt ook een luizenleventje”. Dat zijn de opmerkingen die ik naar m’n hoofd krijg als ik zeg dat er weer een persreis aan komt en ik durf met zekerheid te zeggen dat iedere reisblogger & freelancer zich daar 100% in kan herkennen. Want ja, je mag naar het buitenland, dus dat is natuurlijk gewoon genieten! Gratis vakantie. Een snoepreisje. Nee, je hoort me niet klagen, verre van. Ik reis voor mijn werk en ik zou niets liever willen. Ik heb hier lang voor gewerkt, dat doe ik nog steeds, dus ik ben blij dat ik steeds meer op het punt kom waar ik naartoe wil: digital nomad zijn. Toch merk ik dat mensen écht een verkeerd beeld hebben van zo’n persreis. Dat ik van 8 tot 5 met een cocktailtje aan het strand hang om vervolgens aan te schuiven in een viersterrenhotel voor een diner en ’s avonds nog even de hammam in te duiken. Not really.

Iedere persreis is anders. Er zijn individuele persreizen, zoals toen ik naar Frankrijk mocht. Met zo’n persreis ga ik zelfstandig. Vaak is een persreis echter in groepsverband, wat betekent dat je met een groep bloggers/influencers gaat die zijn geselecteerd door het PR-bureau. Je kent deze dus vaak niet allemaal. Dit blog is mijn ervaring van persreizen zoals ik ze ervaar als reisblogger! 

1. Zoveel mogelijk zien in een zo kort mogelijke tijd

De programma’s van persreizen zijn er vaak op gebouwd om je zoveel mogelijk te laten zien in een zo kort mogelijke tijd. Logisch. Dat betekent dus vroeg op, om vervolgens de hele dag van hot naar her gereden te worden. Bij een uitkijkpunt krijg je maar kort de tijd om even de nodige shots te maken. Daarna mag je weer de auto in voor de volgende. De timing is strak. Reserveringen bij bewust uitgekozen restaurants zijn geboekt en bezoeken aan toeristische attracties worden goed in de gaten gehouden. Vervolgens ben je ergens in de avonduren thuis, als ze je niet nog het nachtleven van de stad willen laten beleven. A lot of fun, maar stilzitten en relaxen is daar geen onderdeel van. Soms kun je wel in de avond of gedurende de dag even vrij rondlopen, dat vind ik persoonlijk altijd wel fijn!

2. Content, content, content

Tijdens het programma moet je natuurlijk zoveel mogelijk tot je nemen voor je content. De sfeer, plaatsnamen, namen van je gerecht, maar ook on the spot moet je al beginnen met creëren. Je hebt immers maar één kans om de nodige shots te maken en als bij thuiskomst blijkt dat hij net niet scherp is, dan heb je pech. Daarnaast moeten er natuurlijk ook Insta Stories geplaatst worden en maak het rijtje maar af. Kortom: je moet continu scherp zijn en indrukken verwerken.

3. Fulltime mensen om je heen

Met een groepspersreis heb je maar weinig privacy en heb je continu iemand om je heen. Zijn het je reismaatjes niet, dan is het wel de gids. Vaak heb je gelukkig wel je eigen kamer in het hotel waar je even wat quality time kunt nemen. Reuzegezellig, absoluut! Maar continu communiceren is op den duur ook energierovend. En tijdens een boottochtje zeg je niet makkelijk “joh, ik ga even aan de andere kant van de boot zitten ;-)”.

4. And then the real work comes

En dan kom je thuis en dan begint het pas echt: je content uitwerken. Je ervaringen op papier (nouja, scherm) zetten, je foto’s selecteren en bewerken (en Insta-proof maken), alles bij elkaar voegen, finetunen, relevante links en informatie erbij zoeken, inplannen, doorplaatsen op Facebook, promoten, blablabla. Dat is pas het echte werk, bij thuiskomst. Alles afronden. En natuurlijk ook nog even een mailtje naar het PR bureau met een evaluatie van je social berichten en hoe je de reis vond. Ja, het leven van een blogger is soms intenser dan je zou denken ;-).

5. Maar wát heerlijk om te doen!

Deze blog is geen klaaguur. Zoals ik al zei: dit is het leven waar ik van geniet. Dit is waar ik gelukkig van word. Dit blog is puur om mensen met hun bedje heel ver van persreizen af meer inzicht te geven in hoe zoiets nou gaat. Dat ik niet op een strandje lig. Dat het écht werk is. Dat ik er écht wat mee verdien. En tja, dat dat dan in het buitenland is, is natuurlijk heel erg mooi meegenomen ;-).

Op mijn blog The Fit Explorer en op We Are Travellers vind je regelmatig nieuwe ervaringen van mijn reizen! Volg me ook op Instagram voor dagelijkse updates en reisfoto’s. 

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *